زمان مطالعه: ۴ دقیقه
تصور کنید که موتورسیکلت شما دچار افت قدرت ناگهانی شده و بهسختی استارت میخورد. نگران نباشید زیرا این یکی از مشکلات رایج در موتور سیکلت ها است که نشاندهنده خرابی بوبین میباشد. خرابی همین قطعه کوچک میتواند به مشکلات جدیتری مثل افزایش مصرف سوخت و خاموش شدن موتور منجر شود. ما در این مقاله به شما کمک میکنیم تا با علائم خرابی بوبین آشنا شوید. همچنین تمام نکاتی که لازم است درباره بوبین بدانید را بررسی میکنیم تا شما همیشه یک قدم جلوتر باشید و در صورت لزوم، بتوانید بهترین تصمیم را برای خرید موتورسیکلت جدید بگیرید.
بوبین یا کوئل موتور سیکلت چیست؟
بوبین یک قطعه مهم در سیستم احتراق موتور است. بوبین وظیفه افزایش ولتاژ باتری برای ایجاد جرقه در شمع را برعهده دارد. این قطعه از دو سیم پیچ ساخته شده و به کمک القای متقابل، ولتاژ داخل یک سیم پیچ در سیم پیچ دیگر القا میشود. بوبین برای روشن شدن موتورسیکلت نقش حیاتی دارد. بروز هرگونه مشکل در این قطعه باعث کاهش قدرت موتور یا عدم استارت خوردن موتور سیکلت میشود.
علائم خرابی بوبین موتورسیکلت
خراب بودن بوبین موتور سیکلت میتواند کارکرد کلی وسیله شما را تحث تاثیر قرار دهد. با آگاهی از نشانههای خرابی بوبین، میتوانید از مشکلات بیشتر پیشگیری کنید. در ادامه علائم رایج خرابی بوبین را بررسی میکنیم:
- استارت نخوردن موتور سیکلت: اگر موتور سیکلت شما استارت نمیخورد و یا نیاز به چند بار تلاش برای روشن شدن دارد، این اتفاق میتواند به دلیل خرابی بوبین باشد، زیرا بوبین نمیتواند ولتاژ مناسب برای جرقه زنی را تامین کند.
- کاهش قدرت موتور: از مهم ترین علائم خرابی بوبین، کاهش قدرت موتور سیکلت است. از آنجایی که وظیفه بوبین تامین جرقه برای احتراق سوخت است، اگر این قطعه به درستی کار خود را انجام ندهد و احتراق ناقص باشد، شتاب و قدرت موتور بشدت ضعیف میشود.
- مصرف سوخت بالا: بوبین خراب باعث احتراق ناقص سوخت میشود و در نتیجه مصرف سوخت در موتور سیکلت به طور غیر طبیعی بالا میرود.
- دود غیر عادی اگزوز: گاهی اوقات خرابی بوبین میتواند باعث خروج دود غیر عادی از اگزوز شود. این دودها ممکن است به رنگ هایی مثل خاکستری یا سیاه دیده شوند. خروج این دودها نشان میدهد که سوخت ناقص در سیستم رخ داده است.
- روشن و خاموش شدن چراغ های موتور سیکلت: یکی دیگر از نشانه های خراب بودن بوبین موتور اختلال در کارکرد چراغ ها است. این اختلال به دلیل نوسان ولتاژ به وجود میآید.
این نشانهها شاید در نگاه اول اختلالی جزئی به نظر برسند، اما در صورت بیتوجهی، به مرور میتوانند به مسائل جدیتری در موتورسیکلت منجر شوند. با بررسی مداوم میتوانید از بروز مشکلات جلوگیری کنید.
نحوه تشخیص خرابی بوبین موتور سیکلت
بررسی و شناسایی بوبین خراب بسیار مهم است. این قطعه بر عملکرد موتور سیکلت شما تاثیر میگذارد و میتواند مشکلات زیادی را برایتان ایجاد کند. در ادامه چند روش سریع و راحت برای تشخیص خرابی بوبین بررسی میکنیم:
- آماده سازی موتور: موتور سیکلت خود را خاموش کرده و اطمینان حاصل کنید که موتور سرد شده باشد تا به شما و قطعات موتور آسیبی وارد نشود. بعد از سرد شدن موتور کابل های بوبین را جدا کنید.
- توجه به علایم ظاهری بوبین: بوبین نباید نشتی داشته باشد. وجود روغن سوخته در اطراف بوبین نشانهای از خرابی آن است. اتصالات بوبین باید سالم و بدون خوردگی باشند. وجود آسیب در اتصالات بوبین میتواند باعث نوسان ولتاژ شود.
- استفاده از مولتیمتر برای بررسی مقاومت بوبین: در قدم اول باید مولتی متر روی حالت اندازه گیری مقاومت (اهم) قرار دهید. در قدم دوم باید دو پروب مولتی متر را به پایه های اولیه بوبین وصل کنید. مقداری که نشان داده میشود، باید با مقادیر استاندارد گفته شده مطابقت داشته باشند. این مقدار معمولا بین ۰.۵ و ۳ اهم است. در قدم سوم باید پروب ها را به پایه های ثانویه بوبین وصل کنید. مقدار مقاومت باید بین ۵۰۰۰ و ۱۵۰۰۰ اهم باشد، که البته بستگی به مدل موتور سیکلت شما دارد. مشاهده هر مقداری خارج از این مقادیر نشانه خرابی بوبین است.
- بررسی عملکرد بوبین در حین کار: کابل های بوبین را متصل کرده و موتور را روشن کنید و به نحوه کارکردن آن توجه کنید، اگر موتور به سختی روشن میشود و یا به طور ناگهانی خاموش میشود، امکان دارد مشکل از بوبین باشد.
- بررسی جرقهها: از دستگاه تست جرقه برای بررسی جرقه صحیح کمک بگیرید. اگر جرقه ها نا منظم یا ضعیف بودند، امکان خرابی بوبین وجود دارد.
- استفاده از اسیلوسکوپ: برای اطمینان از اینکه بوبین به درستی کار میکند، میتوان از اسیلوسکوپ استفاده کرد. این دستگاه سیگنال های الکتریکی بوبین را بررسی میکند. البته برای استفاده از اسیلوسکوپ باید به تعمیرگاه های تخصصی مراجعه کنید.
در صورتی که متوجه شدید بوبین موتور سیکلت شما خراب است یا به طور صحیح کار نمیکند، بهتر است آن را تعویض کنید. خرابی این قطعه به دلیل اهمیت بالا در کارکرد سیستم احتراق، میتواند به سایر بخش های موتور نیز آسیب برساند.
اهمیت بوبین موتورسیکلت
ما در این مقاله به اهمیت نقش بوبین در کارکرد صحیح موتور سیکلت پرداختیم. شما با توجه به علائم خرابی و انجام سرویس های دوره ایی میتوانید راندمان موتور سیکلت خود را افزایش دهید. بنابراین شما در هنگام خرید موتور سیکلت، میتوانید با انتخاب موتور هایی که دارای بوبین با کیفیت هستند را خریداری کنید. همچنین با توجه به شرایط اقتصادی امروزه، میتواند راح حل مناسبی برای آن دسته افراد باشد که توان خرید موتور به صورت نقدی را ندارند و یا علاقه مند به پرداخت اقساطی هستند. ما در الوقسطی به فکر خریدی راحت برای شما هستیم و به همین دلیل با ارائه شرایط پرداخت اقساطی و ارسال رایگان، شما میتوانید وسیله نقلیه دلخواه خود را بدون دغدغه مالی تهیه کنید.