زمان مطالعه: ۸ دقیقه
بیشک شما هم برای خرید تلویزیون، دچار تردید در انتخاب نوع صفحه نمایش آن شدهاید. نسل جدید صفحه نمایشها که به نام LED و QLED در بازار موجود هستند، انتخاب تلویزیون را برای بسیاری مشکل کردهاند. تکنولوژی LED نسبت به QLED قیمت کمتری دارد ولی از لحاظ نمایش تصویر و یا نمایش رنگهای سیاه، عملکرد ضعیفتری از خود نشان میدهد. همچنین LED نسل جدیدتر صفحه نمایش LCD است که از لامپهای LED برای نمایش تصاویر استفاده میکند. اینها تنها برخی از تفاوتهای این صفحه نمایش هاست. در این مطلب قصد داریم به انواع صفحه نمایش تلویزیون؛ مقایسه LED LCD QLED بپردازیم و تکنولوژی هر صفحه نمایش را با یکدیگر بررسی کنیم. با وبسایت الو قسطی همراه باشید.
قبل از مقایسه LED LCD و QLED بهتر است با ساختار و نحوه عملکرد هرکدام بیشتر آشنا شویم. در ادامه این مطلب، به بررسی و ساختار عملکردی هرکدام از تکنولوژیهای LED LCD و QLED خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
۱- تلویزیونهای کریستال مایع یا به اختصار LCD
فناوری LCD، فناوری است که در بسیاری از تلویزیونهای هوشمند وجود دارد. این فناوری از اوایل سال ۲۰۰۰ توسط شرکتهای مطرح تولیدکننده تلویزیون، به بازار معرفی شد. این فناوری از کریستال مایع برای نمایش تصاویر استفاده میکند. کریستالهای مایع به صورت الکترونیکی دستکاریشده و تصاویر را نمایش میدهند. از جمله مزیتهای این فناوری میتوان به در دسترس بودن، طیف زیاد تلویزیونها و ابعاد متنوع اشاره کرد. از نظر قیمت، قیمت پایینتری نسبت به فناوریهای OLED و LED دارند. همچنین میانگین طول عمر صفحه نمایشهایی که از این فناوری استفاده میکنند، چیزی حدود ۱۶ هزار ساعت است. البته این فناوری، مشکلات زیادی در نمایش رنگ مشکی دارند و در نمایش تصاویری که رنگ مشکی وجود دارد، ضعف دارند.
۲- تلویزیون LED
نسل جدیدتر تلویزیونهای LCD، فناوری LED هستند که در مقایسه با فناوری LCD مصرف بهینهتری به دلیل استفاده از لامپهای LED دارند. به گفته تولیدکنندگان فناوری LED، تا ۲۰ درصد مصرف کمتری را نسبت به LCD تجربه خواهید کرد. همچنین این تلویزیونها وزن کمتر و نیز ضخامت کمتری نسبت به تلویزیونهای LCD دارند.
قابل ذکر است که فناوری LED به دلیل بهرهگیری از تکنولوژی جدیدتر، قیمت بالاتری نسبت به LCD دارد. همچنین این تلویزیونها به دلیل تابش نور متفاوت، تصاویر را زندهتر و شفافتر نمایش میدهد. طول عمر این تلویزیونها چیزی حدود ۱۰۰ هزار ساعت است. همچنین تکنولوژی LED دارای مزیتهای زیر است:
- طول عمر بالا
- تولید گرمای کم
- مصرف برق پایین
- میزان تشعشات کم
- تولید نور یکنواخت و ثابت
مزیتهای تکنولوژی LED نباید ما را از معایب آن غافل کند. معایب تکنولوژی LED به شرح زیر است:
- پنلهای LED بعد از گذشت مدتی با کم شدن نور به جای شکستن ناگهانی لامپهای رشتهای از کار خواهند افتاد.
- پنلهای LED در مقایسه با LCD قیمت بالاتری دارند.
- بازدهی این گروه از صفحه نمایشها با نوسان جریان الکتریکی کاهش خواهد یافت.
۳- تلویزیونهای OLED
تلویزیون دیود ساطع نور ارگانیک (OLED) تلویزیونهای بسیار سبکی هستند که ضخامت بسیار کم دارند. این تلویزیونها در سال ۲۰۱۲ به بازار معرفی شدند و تفاوت آنها با فناوری LED، استفاده از دیودهای ساطع کننده نور آلی به جای لامپهای LED است. استفاده از این فناوری باعث شده تا تصاویر، شفافیت بیشتری داشته باشد و همچنین رنگ مشکی را بتواند به خوبی نمایش دهد.
این فناوری ضخامت کمتری نسبت به تلویزیونهای LED دارد و به دلیل استفاده از تکنولوژی جدیدتر، تا ۴۰ درصد مصرف بهینهتری را به خود اختصاص داده است. طبیعی است که قیمت این تلویزیونها از LED بالاتر است. این تلویزیونها از ابعاد ۵۵ اینچ به بالا تولید میشوند. همچنین مزیتهای تکنولوژی OLED به شرح زیر است:
- کنتراست بالا
- ضخامت کم
- زاویه دید وسیع
- کیفیت و وضوح تصویر بالا
- نمایش رنگها با عمق بیشتر
- مناسب برای تماشای فیلم، بازی و طراحی
- مصرف برق کمتر در مقایسه با پنلهای LCD
همچنین مهمترین معایب تکنولوژی OLED نیز به شرح زیر است:
- OLED قیمت بالاتری در مقایسه با LED دارد.
- رنگهای OLED بصورت پیشفرض کالیبره نیستند.
- تلویزیونهای OLED در سایزهای کوچک در بازار موجود نیستند.
۴- تلویزیونهای QLED
از محبوبترین تکنولوژیهای صفحه نمایش، فناوری QLED است که از نقاط کوانتومی برای نمایش تصاویر استفاده میکند. به دلیل استفاده این فناوری از نقاط کوانتومی، تصاویر هرچه بهتر نمایش داده میشوند و ضعفی در نمایش رنگ مشکی نخواهند داشت. در واقع این فناوری، LED است که یک لایه نقاط کوانتومی دارد. تلویزیونهای QLED از جهاتی نسبت به LED برتری دارند. مصرف انرژی بهینهتر، طول عمر بالاتر، عمق بهتر رنگ سیاه، طیف رنگی و روشنایی از عمده موارد برتری QLED نسبت به LED هستند. همچنین قیمت این فناوری، از OLED و LED بالاتر است. این فناوری در ابعاد ۵۵ اینچ به بالا تولید و روانه بازار میشود. اولین شرکت تولیدکنندهای که به این فناوری دست یافت، سونی بود که بعد از مدتی کوتاه، بسیاری از شرکتهای مطرح تولیدکننده تلویزیونهای هوشمند نظیر الجی و سامسونگ نیز از این فناوری در نمایشگرهای خود استفاده کردند. تلویزیونهای که از این فناوری بهره بردهاند، در دو نوع تخت و خمیده (Curved) در بازار موجود هستند. از جمله مزیتهای صفحه نمایشهای QLED میتوان به دقت رنگ بالا، طراحی ظریف و روشنایی مناسب اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: مهمترین تکنولوژیهای به کار رفته در تلویزیونهای هوشمند
مقایسه صفحه نمایش LED، LCD و QLED:
پیشتر، تکنولوژیهای تلویزیون هوشمند را مورد بررسی قرار دادیم و دیدیم که هر تکنولوژی چه ویژگیهایی دارد. حال نوبت مقایسه انواع صفحه نمایشهای به کار رفته در تلویزیون است. در ادامه به بررسی این صفحه نمایشها از نظر روشنایی، کنتراست، زاویه دید و بسیاری از ویژگیهای دیگر خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
بررسی از منظر قدرت نمایش سیاهی!
قدرت نمایش سیاهی در تلویزیون را دست کم نگیرید! این ویژگی از مهمترین ویژگیهای به کار رفته در تلویزیونهای هوشمند بوده و به هنگام مشاهده صحنههای تاریک، متوجه آن با دیگر تلویزیونها نظیر LCD خواهید داشت. LCD قدرت بسیار پایینی در نمایش رنگ سیاه دارد و در نمایش صحنههای تاریک، بسیار ضعیف عمل خواهد کرد. ولی تلویزیونهای LED و QLED، توانایی بالایی در نمایش رنگهای سیاه را دارند. امروزه بسیاری از تلویزیونها از پنل VA و همچنین تکنولوژی HDR استفاده میکنند که میتوانند نهایت قدرت خود را در نمایش رنگ سیاه به کار گیرد. همچنین تلویزیونهای OLED هم در زمینه کنتراست با قدرت بسیار زیادی عمل میکنند. این تلویزیونها قدرت خاموش کردن پیکسلهای بخشی از صفحه را دارند؛ بنابراین زمانی که بخشی از فیلم تیره باشد، گویی تلویزیونتان خاموش است و میتوانید روی بخشهای روشن فیلم تمرکز کنید.
بررسی از منظر میزان روشنایی
روشنایی موضوع مهم بعدی است که بسیاری از شرکتهای تولیدکننده تلویزیون سعی بر بهینه سازی بهتر آن دارند. تکنولوژی OLED و LED برای تابش نور به پس زمینه LED متکی هستند؛ به همین دلیل، نقاط قوت و ضعف یکسانی دارند. میزان روشنایی بستگی به شرکت تولیدکننده تلویزیون دارد، این موضوع در بسیاری از برندها مانند سونی و یا سامسونگ کاملاً مشهود است. این شرکتها با فناوری و تکنولوژی بهتر، قدرت روشنایی بیشتری را به تلویزیونهای خود اختصاص دادهاند.
در مقابل تکنولوژی LED و QLED، تکنولوژی OLED قرار دارد که در میزان روشنایی، بسیار ضعیفتر عمل کرده است. این تلویزیونها روشنایی بسیار کمتری نسبت به دیگر تکنولوژیها دارند.
بررسی از منظر یکنواختی خاکستری!
تست یکنواختی خاکستری، یک آزمایش مهم برای نمایش انواع رنگهاست. این آزمایش کمک میکند تا بدانیم هر تکنولوژی تلویزیون میتواند تا چه حد از یک رنگ یکنواخت پشتیبانی کند. تکنولوژی OLED در نمایش یکنواخت رنگها بسیار بهینهتر و شفافتر عمل میکند. دلیل این امر هم این است که در ساختار تکنولوژی OLED تمامی پیکسلها به صورت جداگانه روشن و یا خاموش میشوند. این ساختار عملکردی به فناوری OLED کمک میکند تا تمامی رنگها را یکنواختتر نمایش دهد. در مقابل این تکنولوژی، صفحه نمایش LED و QLED قرار دارند که از یکنواختی کمتری نسبت به OLED برخوردار هستند. با همه این گفتهها، بهتر است نیازتان از تلویزیون را مشخص کرده و سپس اقدام به خرید آن کنید. برای اطلاعات بیشتر جهت خرید تلویزیون، از مقاله زیر کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید تلویزیون
بررسی از منظر گستره طیف رنگی:
گسترده طیف رنگی به معنای توانایی نمایش انواع رنگها در تلویزیون با کنتراست و درخشندگیهای متفاوت است. زمانی که یک تلویزیون بتواند گسترده وسیعی از رنگها را پشتیبانی کند و درخشندگیهای مختلف را نشان دهد، میتوان گفت که قدرت بالایی در نشان دادن رنگهای روشن و تیره دارد. تکنولوژی LED و QLED توانایی بالایی در نمایش انواع رنگها با روشنایی مناسب را دارند. البته قابلیت HDR در این فناوریها باعث شد تا بتوانند هرچه بهتر، رنگها را نمایش دهند. اما در مقابل تکنولوژی LED و QLED، فناوری OLED قرار دارد که عملکرد ضعیفتری در گستره طیف رنگی به خود اختصاص داده است. به طور کلی، فناوری QLED توانسته بالاترین نمره را برای گستره طیف رنگی را از آن خود کند.
بررسی از منظر زاویه دید:
شاید دلیل اهمیت زاویه دید تلویزیون را موقعی متوجه شوید که بخواهید دسته جمعی، تلویزیون تماشا کنید. زاویه دید از عوامل مهمی است که باید به هنگام انتخاب بین تکنولوژیهای صفحه نمایش مد نظر قرار دهید. با توجه به نیازتان، اگر قصد استفاده از تلویزیون در جمعیت بالا دارید به طوری که هر نفر با زاویه دید متفاوت نسبت به تلویزیون قرار گرفته است، بهتر است از تکنولوژی OLED استفاده کنید. تکنولوژی OLED در مقایسه با دیگر تکنولوژیها، زاویه دید بهتری را برای شما فراهم خواهد کرد. صفحه نمایشهای LED و QLED زاویه دید محدودتری دارند ولی با توجه به نیاز شما میتوانند گزینه خوبی برای خرید باشند.
بررسی از منظر سرعت حرکت تصاویر:
شاید با نگاه عادی به تلویزیون، تشخیص سرعت حرکت تصاویر و تغییر رنگها در تلویزیون کار آسانی نباشد. اما در صورت کند بودن تلویزیون در تغییر رنگ و حرکت تصاویر، ممکن است تمام هیجان یک صحنه اکشن و یا مهم را از دست بدهید. معمولاً تلویزیونهای LED در تغییر رنگها کند عمل میکنند. به دلیل ساختار یکسان LED و همچنین QLED، سرعت حرکت تصاویر و تغییر رنگها در این فناوریها یکسان است. اگر این موضوع بسیار برای شما دارای اهمیت است، بهتر است از تکنولوژی OLED استفاده کنید. در تلویزیونهای OLED با توجه به تغییر پیکسلها، امکان پاسخگویی آنی وجود دارد و تقریباً احتمال تاری تصویر چیزی در حدود ۰% است.
بررسی از منظر نحوه استفاده از تلویزیون:
نحوه استفاده شما از تلویزیون، عامل مهمی است که در انتخاب شما برای تکنولوژی صفحه نمایش تأثیرگذار است. اگر قصد استفاده از تلویزیون به عنوان یک مانیتور برای اتصال به رایانه شخصی را دارید بهتر است از LED و یا QLED استفاده کنید. تلویزیون OLED در نمایش رنگهای ثابت کمی مشکل دارند و ممکن است پس از مدتی آسیب ببیند. همانطور که اشاره شد، برای استفاده از تلویزیون به عنوان مانیتور، از تکنولوژی LED و یا QLED استفاده کنید.
بررسی از منظر قیمت:
آخرین و مهمترین تفاوت بین تکنولوژیهای معرفی شده، قیمت آن است. قبل از بررسی قیمت این صفحه نمایشها، لطفاً نیاز و انتظارات خود از تلویزیون را مشخص کرده و سپس اقدام به خرید آن کنید.
به طور کلی تلویزیونهای OLED از قیمت بالاتری نسبت به QLED و LED برخوردار هستند. اگر قصد استفاده از تلویزیون به عنوان مانیتور رایانه شخصی خود دارید، بهتر است از تکنولوژی OLED استفاده کنید. اگر قصد صرف هزینه کمتر برای خرید تلویزیون دارید، انتخاب بعدی شما یک تلویزیون با تکنولوژی صفحه نمایش QLED است. صفحه نمایش QLED توانایی نمایش بسیار خوبی در صحنههای اکشن در اختیار شما قرار خواهد داد.
وبسایت الو قسطی افتخار دارد با ارائه جدیدترین تلویزیونها در انواع و همچنین برندهای مختلف، در خدمت شما همراهان عزیز باشد. شرایط ویژه اقساطی در وبسایت الو قسطی باعث شده تا بتوانید بسیاری از محصولات را با خیال راحت خریداری کنید. همچنین کارشناسان فروش ما آماده پاسخگویی به سؤالات شما درباره خرید اقساطی هستند.
جمع بندی:
در این مطلب به مقایسه انواع صفحه نمایشهای تلویزیون LCD، LEDو QLED اشاره کردیم. پنل OLED از قیمت بالاتری نسبت به دیگر تکنولوژیها دارند. ولی این تفاوت قیمت کاملاً در نمایش تصاویر و گستره طیف رنگی مشهود است. همچنین تکنولوژی LED و QLED از نظر ساختار، شیوه عملکردی یکسانی دارند. برای نمایش هرچه بهتر طیف سیاه و خاکستری، پیشنهاد میشود تا از فناوری OLED استفاده کنید. با همه این تفاسیر، نیازتان را از تلویزیون مشخص کرده و سپس با توجه به آن اقدام به خریداری تلویزیون هوشمند کنید. در ادامه جدول مقایسه سه تکنولوژی LED OLED و QLED آورده شده تا به شما در انتخاب نوع صفحه نمایش تلویزیون کمک کند.
ویژگی نوع پنل | LED | OLED | QLED |
سطح رنگ مشکی | متوسط | عالی | متوسط |
تاری حرکت | متوسط | عالی | بسیار عالی |
زاویه دید | ضعیف | بسیار عالی | ضعیف |
حجم رنگ | متوسط | متوسط | بسیار عالی |
یکنواختی خاکستری | متوسط | عالی | متوسط |
روشنایی | عالی | بسیار عالی | عالی |
حفظ تصویر | بسیار عالی | ضعیف | بسیار عالی |
قیمت و دسترسی | بسیار عالی | عالی | متوسط |
وبسایت الو قسطی افتخار دارد با ارائه جدیدترین تلویزیونهای روز دنیا از برندهای مطرح، در کنار شما باشد. همچنین شرایط ویژه اقساطی در نظر گرفته شده، باعث شده تا بتوانید با خیال راحت خرید خود را انجام دهید.
بیشتر ببینید: خرید اقساطی تلویزیون